Okulumuzun ilk binası Ünyelilerin Kilise Tepesi dedikleri yerde bulunan Rumlardan kalma iki katlı büyükçe bir taş bina olarak bilinmektedir. Yapılan araştırmalara göre Sakarya Meydan Savaşında Ünyeye çok sayıda yaralı asker gelir.Yaralıları tedavi etmek için bina geçici olarak hastane yapılır.Yüzlerce asker burada hayatını kaybeder.Hastane olarak kullanılan bina, Rumlar mübadele ile Ünyeyi terk edince boş kalır ve açılacak olan ilkokula verilir. Okulun adı vatanın her köşesinden gelip künyeleri bilinmeyen şehit askerlerin anısına Meçhul Asker İlkokulu olur.
Türkiyede bir dizi okulun açıldığı 1928 yılında Ünye Meçhul Asker İlkokulu eğitim öğretime başlar.
1933 yılında Ünyede bir ortaokul açılır.Meçhul Asker İlkokulu´nun boşalttığı bina Ünye Ortaokuluadıyla eğitim öğretime devam eder. O dönemde Fatsa,Terme, Çarşamba gibi çevre ilçelerde ortaokul olmadığı için öğrenciler Ünyeye gelir.
1933-1958 döneminde okul olarak Rum Kilisesinin yanındaki bina kullanılmıştır.1964 yılında Ünye Lisesinin açılması ile aynı bina ve yönetim altında 1971 yılına kadar eğitim öğretime devam etmiştir.1971 yılında Ünye Lisesi kendi binasına taşınınca tekrar bağımsız Ünye Merkez Ortaokulu olarak 1997 yılına kadar eğitim öğretim faaliyetlerini sürdürmüştür.1997 yılından itibaren kesintisiz 8 yıllık zorunlu eğitime geçildikten sonra okulun ismi Merkez İlköğretim Okulu olarak değiştirilmiştir.1933-1964 yılları arasında Meçhul Asker İlköğretim Okulu olarak eğitim verdikten sonra kapanan (Günümüzde Arif VİDİNLİ adlı hayırseverin Halk Eğitim Merkezi yaptırdığı arsada bulunan okul) okulun adı da eklenerek Ünye Merkez Meçhul Asker İlköğretim Okulu olmuştur. 2010 yılında Milli Eğitim Bakanlığınınmerkez ve ilçe isimlerinin kaldırılması kararı sonunda Ünye ve Merkez ibareleri kaldırılmış, Meçhul Asker İlköğretim Okulu adını almıştır.
2013 yılından itibaren 4+4+4 eğitim sistemine geçildikten sonra Meçhul Asker Ortaokulu ismini alır.
Cumhuriyetin ilk yıllarından bu yana okulumuzda tüten sobalar ile dumanlanan sınıflarda, kara tahta başında tebeşir tozu yutan, kara önlüklü, beyaz yakalı öğrencilerinin profesör, doktor, avukat, mühendis, öğretmen, belediye başkanı, milletvekili olarak yetiştiğini bilmekteyiz. Prof. Dr. Sait KAPICIOĞLU, Köyişleri Eski Bakanı Refahattin ŞAHİN, Sanayi ve Ticaret Eski Bakanı Şükrü YÜRÜR, Tarihçi-Edebiyatçı Ömer ÇAM, adını sayamadıklarımızdan sadece birkaçı. Okulumuzun mezunları, Karadenizden Türkiyeye ve dünyaya açılan aydınlık yüzlü Anadolu çocuklarıdır.Uygar bir topluma can veren,bilgisizlikle mücadele eden, hayat boyu öğrenmekten keyif almayı bilen, yolu Meçhul Asker Okulundan geçen öğrencilerdir.
Okulumuz 36 derslik ve okul öncesiyle eğitim-öğretime açıldığı ilk günün heyecanıyla devam etmektedir.Gazi Mustafa Kemal Atatürkün inkılapları doğrultusunda çağdaş, yaratıcı,okuyan,araştıran nesiller yetiştirme çizgisinde hala ilerlemektedir. Öğrencilerimizin birikimli , donanımlı olmalarını sağlamak , başarıyı hedeflemek ;okulumuzun en onurlu görevidir.İlkeli duruşumuzda ve köklerimizden aldığımız güçle elde ettiğimiz başarımız yarınlara ışık olacaktır. Biliyoruz ki, eğitim sağlam temellere dayalı geleceğin güvencesidir.
BİLGİYLE YEŞEREN FİDANLARIMIZLA OKULUMUZ HER DAİM VAROLACAKTIR.